HomeWork eco-friendly project interior design

client_家務室 友善環境生活雜貨 ; project_interior(2017:10) ; interior design_A Dot DesignXALBUM RIVERS ; designer_Ho, Chen Yu

以「地球事就是家務事」作為主旨,並以「實踐每一種珍惜」的核心概念,貫徹整個品牌的規畫與執行。起家厝為名,希望家務室的開始,成為與民眾交流推廣且認識友善環境的品牌。主要分為一樓的「雜貨鋪」與二樓的「客廳」,販售國內外各種環境友善生活雜貨,並提供簡單的餐點服務與飲品。

空間上與原本建築本體的水泥灰色調調和,保留原有工廠的外觀,並在施工時使用原本空間的內裝以及回收整理後的材料。一樓牆面是利用一般隔間的做法,但讓內部的骨架直接裸露,除了可以節省一半的材料使用,並利用整齊的排列讓牆面呈現特殊的方格裝飾。在家飾擺設的製作上多使用木材、鐵件等單一材質,以螺絲固定的工法組裝,方便未來零件老舊做局部更換,也利於回收再製。

廁所洗手台的部分,則是用多少踩多少水的設計,避免水資源浪費,也省去感應開關的電力消耗。往二樓斜坡的支撐架,也是來自工廠本身被拆除的部件,採用斜坡的設計,方便嬰兒推車及輪椅移動至二樓用餐。

善用原空間的回收舊料,在新料的使用上減少加工,並極大化每個材料的價值。相信友善環境就是友善自己,並兼顧生活質感,永續價值與設計品質一樣重要。

Based on the purport of “Homework: For yor home on earth,work.” and the core conception of “Hold everything dear”, we tried to implement the entire planning and execution of this brand. The naming of “Qi Jia Cuo” derives from the hope that the beginning of the domestic office would become a brand which would communicate with people and get popularized to them so as to help them know the friendly environments. Its grocery at the first floor and the living room at the second floor are mainly separated. It’s also a shop which sell variety eco-friendly groceries and providing light meals and soft drinks.

As for the spatial designing, the hue of cement grey was harmonized with the original buildings, which would preserve the outward of the factory, and guarantee that the original spatial decoration and the recycled materials would be well-utilized during the period of construction. The work for the wall of first floor is using partition wall, but exposing the internal structure. In this way, it can save half of material, and also, using the neat arrangement to make the wall shows a special checkered decoration.When it comes to the arrangement of home furnishing, wood and ironware are used widely. They are assembled with screws, convenient for replacement the old parts in the future, also can be used for remade.

The washstand in the toilet is designed to the function that depending on how much water you need and how much force you tread on the device, which would avoid wasting water and save the power of sensory switch. And the support frame of the slope toward to the 2nd floor is the component removed from factory. Designed with a ramp to facilitate strollers and wheelchairs to move to the second floor for dining

We made good use of the recycled materials from the original space, reduced the amount of processed materials in using new materials, and maximized the value of every sort of materials. Believing in environments friendly means treating ourselves well, and taking into our quality of life, Sustainability value is as important as design quality.

1/1
002-01.png

403 台中市西區華美街39號

No. 39, Huamei St. West Dist, Taichung City, Taiwan

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Copyright © Albumrivers All rights reserved.